Over de Meldcode Assistent

De Meldcode Assistent is in het leven geroepen omdat veel organisaties, die wettelijk verplicht zijn om met de meldcode te werken, geen of een ongeschikt protocol Meldcode in huis blijken te hebben.

Deze organisaties kunnen via de Meldcode Assistent een protocol Meldcode maken dat aan alle actuele wettelijke eisen voldoet. Dit protocol zal dan worden getoetst, en is daarna te downloaden.

Voor wie

In principe is de Meldcode Assistent bedoeld voor alle organisaties die met de meldcode moeten werken. Maar voor bepaalde sectoren zijn er speciale bepalingen aan de meldcode toegevoegd. Omdat we die nog niet voldoende in kaart hebben kunnen brengen, is toegang tot de Meldcode Assistent momenteel beperkt tot organisaties die door hun toezichthouder worden aangemeld.

Hoe het werkt

Een korte beschrijving van wat je kunt verwachten als je met de Meldcode Assistent gaat werken:

1. Aanmelden  
Nadat een toezichthouder (meestal een gemeente of een inspectie) jouw organisatie bij de Meldcode Assistent heeft aangemeld, krijg je per e-mail een uitnodiging om op een afgeschermd gedeelte van deze website in te loggen.
2. Vragen doorlopen  
Ben je eenmaal ingelogd, dan volgt een reeks vragen. Eerst wordt een aantal inventarisatievragen gesteld om een idee te krijgen of/hoe de meldcode nu in jouw organisatie gebruikt wordt. Daarna volgt een reeks vragen, elke keer met een uitgebreide uitleg, over wie binnen jouw organisatie verantwoordelijk is voor welk onderdeel in de stappen van de meldcode.
3. Concept bekijken  
Heb je alle vragen doorlopen, dan kunt je het concept van het “protocol Meldcode” voor jouw organisatie bekijken. Je kunt dit concept dan nog wijzigen, of het aanbieden om te laten toetsen.
4. Laten toetsen  
Voordat je de definitieve versie van het protocol kunt downloaden, wordt het protocol getoetst om te zien of de gegevens die je hebt ingevuld kloppen/logisch zijn. De toetsing wordt uitgevoerd door medewerkers van de LVAK.
5. Downloaden  
Als het protocol goedgekeurd is, krijg je per e-mail daar bericht over, en kun je het downloaden (PDF-formaat). De bedoeling is dat je het protocol binnen je organisatie verspreidt, zodat iedereen die ermee moet werken er makkelijk toegang toe heeft.

Al een protocol Meldcode in huis?

Als je organisatie al een protocol Meldcode in huis heeft, dan is het misschien zinloos om een nieuw protocol te maken. Je kunt er dan voor kiezen om na de inventarisatievragen het bestaande protocol te uploaden. Het wordt dan ook door de LVAK getoetst. Het is wel belangrijk dat het protocol aan alle actuele wettelijke eisen voldoet. Welke dat zijn, zie je bij het uploaden.

logo rijksoverheid De Wet Meldcode

Sinds 1 juli 2013 zijn beroepskrachten verplicht een protocol te gebruiken bij vermoedens van geweld in huiselijke kring of kindermishandeling: de zogenoemde “Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling”.

Protocol meldcode

In een zogenoemd “protocol Meldcode”, een 5-stappenplan, staat beschreven hoe beroepskrachten moeten reageren bij signalen van dit soort geweld. Het gaat hier bijvoorbeeld om huisartsen, leerkrachten en medewerkers van jeugdinrichtingen.

Meer informatie over de meldcode op rijksoverheid.nl

Toezichthouders

Voor verschillende sectoren zijn verschillende partijen verantwoordelijk voor het toezicht op de implementatie van de meldcode. Voor de sectoren gezondheidszorg en onderwijs bijvoorbeeld, zijn de sector-specifieke inspecties verantwoordelijk. Maar voor een groot aantal organisaties is de gemeente waarin een organisatie gevestigd is de toezichthouder.

Is jouw organisatie toezichthouder?

Dan kun je contact met ons opnemen om te kijken of we kunnen helpen met de uitvoering van het toezicht, en het toetsen van de protocollen meldcode.


Over de LVAK

De Rijksoverheid geeft het advies om iemand in je organisatie die deskundig is op het gebied van kindermishandeling/huiselijk geweld aan te wijzen om beroepskrachten en leidinggevenden te ondersteunen bij de stappen van de Meldcode. Deze “deskundige persoon” wordt aandachtsfunctionaris genoemd. Een aandachtsfunctionaris kan bijvoorbeeld een groot verschil maken als er bij de beroepskrachten sprake is van “handelingsverlegenheid”.

De LVAK (Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling), is een vereniging voor personen die binnen een organisatie de taak als aandachtsfunctionaris uitvoeren.
Lees meer op lvak.nl